Millainen on maailman nopein vene?

Millainen on maailman nopein vene - Millainen on maailman nopein vene?

Nopeus kiehtoo monia veneilijöitä ja nopeudesta kilpaillaan ahkerasti myös vesillä. Millainen sitten on maailman nopein vene ja millaiset ominaisuudet auttavat venettä saavuttamaan mahdollisimman kovan nopeuden? Kuinka kovaa maailman nopein vene kulkee? Jos pohdit tällaisia kysymyksiä, kannattaa lukea aiheeseen pureutuva artikkelimme ja ottaa selvää! Kerromme myös hieman yllättävästä kieltolain ja nopeiden veneiden välisestä yhteydestä, joka avaa mielenkiintoisen näkökulman nopeiden veneiden maailmaan.

Mikä on veneilyn nopeusennätys?

Jos nopeus ja nopeat veneet kiinnostavat sinua, haluat varmasti tietää, kuinka kovaa maailman nopein vene kulkee. Saatat yllättyä kuullessasi, että nopeusennätys on huimat 276 solmua eli 511 km/h! Tähän huikeaan ennätykseen ylsi Ken Warby ja ennätys on vuodelta 1978. Australialaisen mahtava ennätys ajettiin Spirit of Australia -nimisellä veneellä, joten kyseistä venettä voitaneen pitää maailman nopeimpana veneenä. On varmasti vaikeaa uskoa Spirit of Australia -veneen valmistuneen Ken Warbyn takapihalla Australiassa! Se valmistettiin käyttäen paikallista sahatavaraa, lasikuitua ja vaneria. Voimanlähteeksi valittiin Westinghouse J34-suihkumoottori, joka suunniteltiin 1940-luvulla ja jonka Ken Warby huusi Australian ilmavoimien ylijäämähuutokaupassa. Hintaa suihkumoottorille kertyi vaivaiset 65 dollaria! Nähtäväksi jää kuinka veneilyn siirtyminen sähkömoottoreihin vaikuttaa veneilyn nopeuteen. Voisiko maailman nopein vene olla tulevaisuudessa sähkökäyttöinen?

Millainen on maailman nopein vene 1 - Millainen on maailman nopein vene?

Kuolemaan johtaneita yrityksiä

Veneilyn nopeusennätys on ollut pitkään Ken Warbyn ja Spirit of Australia -veneen nimissä. Moni veneilijä on kuollut yrittäessään peitota tätä ennätystä. Näin kävi esimerkiksi Lee Taylorille ja Craig Arfonsille. Heistä ensiksi mainittu saavutti 1980 huiman 430 km/h nopeuden rakettikäyttöisellä Discovery II -veneellään, mutta huippunopeudessaan veneestä tuli epävakaa ja Lee Taylor hukkui Lake Tahoeen. Craig Arfons saavutti 483 km/h nopeuden Rain X Challenger -veneellään mutta lopulta vene kaatui ja Craig Arfons hukkui onnettomuuden seurauksena. Myös Suomessa on nähty järkyttäviä onnettomuuksia nopeiden veneiden tapahtumissa, kuten Poker Run -tapahtumassa.

Kieltolaki ja Suomen nopeat veneet

Tiesitkö, että kieltolaki vaikutti Suomessa merkittävällä tavalla nopeiden veneiden rakentamisen kehittymiseen? Väite voi ensiksi kuulostaa uskomattomalta, mutta kieltolain vaikutus nopeiden veneiden kehitykseen on loppujen lopuksi täysin ymmärrettävä.

Kieltolaki säädettiin 1919 ja sen myötä alkoholin salakuljetuksesta muodostui kukoistava bisnes. Tämän bisneksen pyörittämisessä tarvittiin mahdollisimman nopeita veneitä, joita valmistettiin ainakin Pyhtäällä Heinlahden veistämöllä sekä Turussa Vulcanin veistämöllä. Mallit nopeisiin pirtuveneisiin lainattiin amerikkalaisista venelehdistä ja niiden moottoreina käytettiin tehokkaita, kevyitä lentokoneen moottoreita, jotka muutettiin venekäyttöön sopiviksi. Aero Oy:n Junkers-matkustajakoneiden moottorit menivätkin huutokaupassa hyvin kaupaksi rannikolla toimiville veneveistämöille. Junkersin lentokoneiden moottoreita pidettiin nimittäin luotettavimpina tarjolla olevina tähän käyttöön soveltuvina moottoreina. Muitakin lentokoneiden moottoreita toki käytettiin tähän tarkoitukseen.

Esimerkiksi Junkers L2 -moottori toi veneeseen 265 hevosvoiman tehon. Alumiinirakenteisena moottori painoi ainoastaan 285 kg eli se ei ollut liian painava pirtuvenekäyttöön. Moottorissa oli kuusi sylinteriä, joiden yhteistilavuus takasi valtavan väännön. Tämä oli tarpeen, jotta täyteen lastatut pirtuveneet pääsivät nousemaan sulavaan liukuun! Toki maailman nopeimpien veneiden vauhdista näillä pirtuveneillä jäätiin perin kauas, mutta on silti mielenkiintoista, kuinka kieltolaki vaikutti siihen, että veneiden nopeuksia lähdettiin kehittämään luovilla tavoilla. Tarinassa on pohjimmiltaan jotain samaa kuin Ken Warbyn ja Spirit of Australia -veneen tarinassa!